Die kale van Hunted...

Google

Mijn ouders hebben mij altijd enorm gesteund in de keuzes die ik maakte. Zelfs toen ik van het atheneum terug wilde naar de HAVO, gewoon omdat ik naar avontuur lonkte, bleek de angst om dat te vertellen ongegrond. Ik ging naar de HAVO en kon daar heel fijn mezelf zijn (temeer omdat ik daar ook kunstgeschiedenis kreeg).

Met name mijn vader liep dan ook over van trots toen ik na de HAVO naar de marine ging en is sindsdien de grootste aanjager van ‘doen waar jij je goed bij voelt’.

Toen ik in 2020 voor het eerst bij Hunted verscheen is mijn vader me gaan Googlen. Vond ie leuk zei. Maar 1 ding snapte hij niet en dat was dat onderaan de zoekpagina andere gerelateerde zoekopdrachten stonden.

‘Denise Laan kaal’, ‘Denise Laan ziek’, Denise Laan kaal hoofd’.

Haha, ja pap, dat zijn woorden waar men blijkbaar ook op zoekt. En dat is ook wel begrijpelijk, het is niet een alledaags gezicht. Mijn vader is al jaren gewend aan mijn haardracht maar ik maak inderdaad regelmatig mee dat mensen met vragen komen over mijn kortgeschoren kop. Of het wel vrijwillig is bijvoorbeeld.

Superkort

Toen ik op de politie-academie zat verhuisde ik naar Amsterdam. Ik had al wat korter haar maar dat werd altijd een dode mol als je door weer en wind fietst. Ik besloot om alles eraf te halen. Wat leek me dat ook heerlijk; always a good hairday! Ik probeerde er vervolgens nog een slaatje uit te slaan door onder mede-studenten een poule te maken met ‘wie denkt dat ik al mijn haar eraf durf te scheren?’’. Niemand legde in want ze wisten dat ik dat zou doen.

Sinds 2007 draag ik mijn haar dus kort. Superkort. Ik scheer het slechts 2x per week zelf. Geen chemische kleurstoffen, styling-bende of föhn-hitte meer op mijn hoofd. Letterlijk en figuurlijk een gevoel van vrijheid.

Associaties

Ja, ik begrijp natuurlijk dat het associaties kan oproepen met bepaalde ernstige ziektes. Een oud-collega zei zelfs een keer dat ze het egoïstisch vond dat ik mijn haar eraf schoor terwijl sommige zieke mensen juist graag lang haar willen hebben. Hm, tja, wat kan ik daarmee? Ook kwam er eens een dame naast me lopen die met een meelevende blik tegen me zei: ‘‘Geen zorgen meid, het komt echt goed, ik heb ook weer haar’’. Die associaties zeggen meer over hen dan over mij, zonder rancune overigens.

Vrijheid

Ik kan inmiddels wel tegen meningen van anderen, kreeg ze als politie-agent veelvuldig over me heen. Maar ik hoop dat men beseft dat iedereen een keus heeft in zijn of haar uitingen van haardracht en kleding. En om het groter te maken; in natuurlijk ALLE facetten van het leven.

Dat veel mensen het een uitdaging vinden om met kritiek om te gaan en daardoor weleens kansen laten liggen vind ik zo zonde. Het enige dat ik persoonlijk dan ook met deze haardracht, mijn kleding en mijn eigen keuzes wil doen is mezelf goed voelen en kiezen voor een bepaalde vrijheid. Een vrij gevoel, een vrije keuze en veel vrije tijd. Want het scheelt ook zoveel uur in de kappersstoel!

En wat betreft die vrije keuze, dat zou NORMAAL moeten zijn. Voor iedereen. Ik zie steeds vaker mensen die durven te zijn wie ze willen zijn maar ik weet ook dat er op dat gebied nog veel winst te behalen valt. Ik zou het dan ook geweldig vinden als meer mensen de keuzes maken die bij hen passen. Hun kop boven het maaiveld durven uitsteken. En mocht je je aangesproken voelen, kijk uit met dat maaiveld en hoog uitsteken hoor, straks gaat jouw haar er ook af…

Denise (1982) kan zich met recht een zeer inspirerend spreker en trainer noemen. Zij ontwikkelde haar skills bij de Koninklijke Marine, de Nationale Politie en als oprichter van VITAMIND en NOAM Meetings. Deze duizendpoot hecht grote waarde aan een sterk en gezond lijf maar komt nooit in een gym.

‘‘Slim fit blijven in de buitenlucht vergt veel kennis, creativiteit en doorzettingsvermogen. Door mijn ervaringen aan boord van marineschepen en in mijn vak als hoofdagent en politietrainer heb ik een unieke methode ontwikkeld die zeer geschikt is om effectief en met plezier te bewegen’’.

Denise is lid van het opsporingsteam van Hunted NL, schrijft graag en is tevens keynote-speaker over de onmisbare aspecten van mentale en fysieke veerkracht.