VERTRAGING

Het woord alleen al bezorgt mij rechtopstaande nekharen. Het zijn er niet veel, maar toch. Herkenbaar? Maar vanwaar zo'n stressreactie eigenlijk?
Ieder modern en zelfbewust mens weet dat 'vertragen' een weg naar een gelukkiger leven kan zijn.
Dat merkte ik tijdens de afgelopen herfstvakantie. Ik had de behoefte aan nog wat najaarswarmte en vertelde thuis dat ik een week naar de zon wilde. Wèl met de auto, want dan zou de blijheid al in de straat starten.
Helaas beloofde het volgens de weersvoorspellingen pas na 3 dagen rijden zonnig te worden en werd ik 'genoodzaakt' om te gaan vliegen (joe luxe-poes).
Komt Willem 4 dagen naar de opvang? - luidde de vraag van de BSO. Oeps. Dat wilde ik echt niet. En dus werden het 2 tickets én een eindeloze omhelzing van de 4-jarige.

In je eentje met een kleuter op vakantie, dat vroeg wel even om een andere aanpak dan tijdens mijn solo-reizen. Ik begon eerder en meer gefocust met voorbereiden en besloot dat we tijdens de vakantie vooral van de momenten die ons stonden te wachten zouden gaan genieten.
Op mijn vraag: "Wat gaan we vooral doen op vakantie?" kreeg ik het bijna te-perfecte antwoord: "Luisteren, lief zijn en avonturen beleven". 4 jaar.

Het incident met mijn creditcard-limiet op het vliegveld van Valencia deed mij direct weer inzien dat mijn kleuter mij als voorbeeld ziet. Wat ik doe, doet hij. Hoe ik me gedraag, zo gedraagt hij zich. Hoe ik me voel, zo voelt hij zich.
Dus ademde ik diep in, bleef rustig, glimlachte ik als een boer met kiespijn en regelde alsnog de huurauto.

Het bracht me een fantastische vakantie met mijn geweldige kleuter. Ohnee heus niet altijd. Maar als ik de zaken goed had geregeld en ik had een leuk plan, dan werd het een topdag.
Ik voelde me met de dag meer relaxed worden want we deden vooral waar ik zelf voor sta; slapen, bewegen, lachen, goed eten, 1 ding op een dag doen en vooral veel stilstaan.
Stilstaan bij een sprinkhaan, bij visjes, bij dode krabbetjes, bij ijsjes en vieze t-shirts, bij mooie ontmoetingen en bij de automerken die me om de oren vlogen.
En stilstaan bij het feit dat we het zo enorm leuk hadden samen.

Mijn nekharen zijn inmiddels gaan liggen en toch hebben we nu voor de tweede keer een fikse vertraging op het vliegveld. Bijna schiet ik in mijn oude patroon wat ik velen om mij heen zie doen.
Nee.
Vertragen is toch wat ik wilde? Wat goed voor je is? Waar je gelukkiger van wordt? Klopt, maar dat vergt wel oefening en dit voelt als een soort onaangekondigd examen.
Deze tekst tikkend met happy tears, een zeer relaxte kleuter naast mij en voor 99% een houding van 'we zien het wel' maakt dat ik mezelf laat slagen.
Voor nu dan. Blijven oefenen, juist als ik denk dat ik geslaagd ben.

Denise (1982) kan zich met recht een zeer inspirerend spreker en trainer noemen. Zij ontwikkelde haar skills bij de Koninklijke Marine, de Nationale Politie en als oprichter van VITAMIND en NOAM Meetings. Deze duizendpoot hecht grote waarde aan een sterk en gezond lijf maar komt nooit in een gym.

‘‘Slim fit blijven in de buitenlucht vergt veel kennis, creativiteit en doorzettingsvermogen. Door mijn ervaringen aan boord van marineschepen en in mijn vak als hoofdagent en politietrainer heb ik een unieke methode ontwikkeld die zeer geschikt is om effectief en met plezier te bewegen’’.

Denise is lid van het opsporingsteam van Hunted NL, schrijft graag en is tevens keynote-speaker over de onmisbare aspecten van mentale en fysieke veerkracht.