Zet die bril eens af! Dé tip voor meer vitamine D.

Denise Laan - Zon

ANGST

De zon is voor de mens van onschatbare waarde, dat weten we maar al te goed. Toch zijn er veel meningen over die gele rakker die ons kan voorzien van zoveel gezondheidsvoordelen, zoals het ‘feit’ dat de zon huidkanker zou veroorzaken. Is dat wel zo en hoe zorg je ervoor dat je de zon vóór je laat werken?

Wat feiten uit onderzoek van het KWF. De afgelopen 10 jaar is het aantal mensen met huidkanker verdubbeld. In 2019 kregen bijna 70.000 Nederlanders huidkanker en in de meeste gevallen is dat het gevolg van teveel blootstelling aan UV-straling of de zonnebank. Deze cijfers zorgen natuurlijk voor angst. Angst voor de zon. Niemand wil namelijk huidkanker maar om daar de zon helemaal voor te vermijden? Niet slim. Plus, datzelfde KWF meldt tussen neus en lippen door dat verbránding door de zon juist de boosdoener is. Oh, dus niet de zon zelf is de boosdoener, maar het gedrag van mensen. Hm.

OMARMEN

Dat laatste is zo van belang, die bewustwording. Wanneer je je bewust bent van de gezondheidsvoor- en nadelen van de zon zul je anders met die grote vriend omgaan. Verbranden wil je niet dus is smeer je je lekker in met sunblock. Ook een hm. Want waar zorgt die sun-block nog meer voor? Juist, het blokken van die zon en dus ook van al die voordelen.

Wat zijn die voordelen dan?

  • Aanmaak van vitamine D als pre-hormoon voor onder andere melatonine, serotonine, dopamine

  • Melatonine zorgt voor een betere slaapkwaliteit

  • Serotonine en dopamine zorgen voor meer geluksgevoelens

  • Het licht regelt een optimaal bio-ritme

  • Verlaagt de bloeddruk

  • Zorgt voor een beter immuunsysteem

HOE DAN?

In Nederland kennen we 4 seizoenen die niet overstromen van voldoende zonlicht. Nu ‘ie dan toch schijnt kun je er maar beter direct in gaan zitten. Nee, zeker niet uit het niets na een lange winter. Doe het stap voor stap, zoals alles, met voldoende bewustwording.

  • Ga dagelijks 15 tot 25 minuten (afhankelijk van je huidtype) met onbedekte huid de zon in

  • Zoek daarna de schaduw op of draag lichte en bedekkende kleding (een hoed is top!)

  • Draag niet altijd een zonnebril, uit onderzoek is gebleken dat je ogen (iris) de meeste zonlicht opnemen en kunnen omzetten in je lichaam

  • Drink voldoende water en smeer je bij een langere zontijd in met de juiste zonbeschermings-producten zoals die van Alga Maris.

  • Lees je goed in over de voordelen van de zon, zoals in dit artikel van collega Marjolein Dubbers.

  • Bouw voldoende vitamine D op en zoek de zon ook op als de temperatuur niet meer zo hoog is, in de winterzon bijvoorbeeld

BEWEEG BUITEN!

Ik weet nog wel dat ik het liefst in de zon ging bakken bij het zwembad in het dorp. Maar dan kreeg ik allemaal strepen en rode vlekken op plaatsen waar ik gewoon brúin wilde worden. Ik kon toen ook al slecht stilzitten dus ging ik maar weer op het grote veld spelen. En wat werd ik daardoor mooi gekleurd. En wat voelde ik mij energiek. En wat viel ik als een blok in slaap na zo’n dag. Wees als een kind, beweeg buiten, lach je tanden en ogen bloot en blijf je bewust. Van de nadelen maar zéker ook van alle voordelen…

Denise (1982) kan zich met recht een zeer inspirerend spreker en trainer noemen. Zij ontwikkelde haar skills bij de Koninklijke Marine, de Nationale Politie en als oprichter van VITAMIND en NOAM Meetings. Deze duizendpoot hecht grote waarde aan een sterk en gezond lijf maar komt nooit in een gym.

‘‘Slim fit blijven in de buitenlucht vergt veel kennis, creativiteit en doorzettingsvermogen. Door mijn ervaringen aan boord van marineschepen en in mijn vak als hoofdagent en politietrainer heb ik een unieke methode ontwikkeld die zeer geschikt is om effectief en met plezier te bewegen’’.

Denise is lid van het opsporingsteam van Hunted NL, schrijft graag en is tevens keynote-speaker over de onmisbare aspecten van mentale en fysieke veerkracht.

Denise Laan