Gyms dicht? Nou en! 5 tips om te 'overleven'

DeniseLaan-LifestyleExpert&Coach-25.JPG

De fitness-industrie krijgt dezer dagen behoorlijke klappen. Sinds de uitbraak van Corona zijn gyms al bijna 7 maanden gesloten en kunnen hun members vaak geen kant op. Maar is dat wel zo? Wat maakt dat je een gym nodig hebt om sterker te worden? We kennen allemaal de Youtube-filmpjes en kunnen die prima nadoen. Maar de verdiepende kant van meer bewegen is minstens zo belangrijk.

Daarom 5 tips uit een andere hoek om ervoor te zorgen dat je te allen tijde kunt werken aan je fysieke (en dus ook mentale!) gezondheid.

1. Gebruik je lichaam als bewegingsapparaat

Toen we nog niet zo welvarend waren als nu, en leefden zonder elektra en technische hulpmiddelen waren we genoodzaakt om ons lichaam in te zetten om te overleven. Klimmen, klauteren, jagen, vechten, er was veel voor nodig om in leven te blijven. Wist je dat ons lichaam voor zo’n 98% hetzelfde is gebleven qua functioneren maar dat onze omgeving juist enorm is veranderd? Ga je inzien dat je lichaam beweging nódig heeft om te kunnen blijven functioneren dan is het ook makkelijker om die stap te gaan zetten.

2. If you don’t use it, you lose it

Het lichaam is dus van nature lui en zal niet snel zeggen dat je in beweging moet komen om je voedsel te vangen. Maar blijf je lui en gebruik je je spieren niet dan verlies je die spierkracht, die mobiliteit en dat uithoudingsvermogen enorm snel. Gemiddeld verliest men zo’n 1,5 kg aan spiermassa per 2 weken als er sprake is van ziekte. Als je je spieren niet gebruikt, dan verlies je ze dus.

3. Mondhoeken omhoog

In tijden van stress en een veelal verhoogd cortisol wil je lichaam niet ook nog eens iets doen waar het niet blij van wordt. Duursporten worden vaak ervaren als ‘ik maak mijn hoofd lekker leeg’ maar je lichaam ervaart het als weer een periode van stress. Korte work-outs met meer impact op de spieren hebben op de lange termijn een betere uitwerking voor het gehele lichaam dan wandelen, rennen of fietsen. Maar het belangrijkste is wel dat je iets vindt waar je blij van wordt. Of waar je voldoening uit haalt terwijl je je lichaam traint. Probeer verschillende dingen uit, breng consistentie aan in je gedragspatronen en duw zelf je mondhoeken af en toe even omhoog.

4. Ga naar buiten

Als ik het heb over plezier dan heb ik het over buitenzijn. Er zijn maar weinig mensen die niet meer energie krijgen als ze in de buitenlucht zijn geweest. Train buiten, kijk om je heen, gebruik opstapjes, klimrekjes, of ga naar een inspirerende plek om wat yogaposes te doen. Je kunt ook de video’s van VITAMIND gaan volgen of eens een trainingssessie met je partner of je collega’s boeken. Buiten is altijd beter én met het gehele jaar door buiten trainen is je lichaam veel beter bestand tegen invloeden van buitenaf.

5. Slow down

Vertragen is volgens veel spirituele leiders een perfecte manier om te ontsnappen aan de ratrace van de huidige tijd. Maar wist je dat je tijdens trainingen ook beter langzaam kunt bewegen? Voer je een oefening langzaam uit dan heeft je lichaam moeite met zich aanpassen aan de positie. Dat kost energie, dat kost kracht en dat is nu juist wat je wilt bevorderen. Neem bijvoorbeeld de squat. Je maakt een kniebuiging en je staat weer rechtop. Buigen en strekken, that’s it. Dat vindt je lichaam niet zo’n grote uitdaging. Maar voer diezelfde squat nu eens zo langzaam mogelijk uit. Met een full-range-of-motion en een sterke core. Beweeg in zo’n 12 seconden naar beneden en in zo’n 12 seconden weer naar boven. Sta je al te trillen? Dat komt omdat je spieren dit een veel grotere uitdaging vinden dan die snelle beweging. En dat kun je natuurlijk met alle oefeningen doen zonder dat je equipment nodig hebt.

Laat je dus niet tegenhouden door het feit dat de gyms gesloten zijn. Blijf er zelfs period van weg en omarm de buitenlucht!

Denise (1982) kan zich met recht een zeer inspirerend spreker en trainer noemen. Zij ontwikkelde haar skills bij de Koninklijke Marine, de Nationale Politie en als oprichter van VITAMIND en NOAM Meetings. Deze duizendpoot hecht grote waarde aan een sterk en gezond lijf maar komt nooit in een gym.

‘‘Slim fit blijven in de buitenlucht vergt veel kennis, creativiteit en doorzettingsvermogen. Door mijn ervaringen aan boord van marineschepen en in mijn vak als hoofdagent en politietrainer heb ik een unieke methode ontwikkeld die zeer geschikt is om effectief en met plezier te bewegen’’.

Denise is lid van het opsporingsteam van Hunted NL, schrijft graag en is tevens keynote-speaker over de onmisbare aspecten van mentale en fysieke veerkracht.