Vetverlies door zangles?

DeniseLaan-Trainer-Spreker

“Er moet iets zijn veranderd waardoor de waarde van je viscerale vet ineens zo is gedaald”, zeg ik tegen mijn cliënt. Hij antwoordt dat hij niet anders slaapt, eet of traint maar dat hij sinds 6 weken op zangles zit. En dat hij zich enorm gezond voelt. Ahaaa… 

SING SING SING

In mijn 1 april-grap kon je al zien dat ik graag zing, met name in de auto op mijn favoriete muziek. Ik zing al sinds ik mij kan herinneren maar er is in de afgelopen tijd wel degelijk wat veranderd. Ik klink steeds beter. Haha, nou, dat hoop ik, maar ik merk ook een verschil in mijn fysieke toestand. En dat komt niet alleen doordat zingen me blij maakt. 

Een gezonde mind in een gezond lichaam. Het is dus altijd handig om te luisteren naar de signalen in je lijf en daar in je mind een passende actie aan te koppelen.

POWERHOUSE

Maar waar vind je die signalen in je lichaam? Dat kunnen pijntjes zijn in gewrichten, hoofdpijn, maar waar zoveel vanuit aangestuurd wordt is je powerhouse, het centrale gebied van je romp. Om specifieker te zijn, van je borstbeen tot en met je schaambeen en alles daar tussenin en omheen. Rug, buikspieren, schuine buikspieren, alles.

Onder die spieren liggen je organen, ook wel je vitale functies genoemd. Het woord zegt het al. Functies die ervoor zorgen dat je je vitaal kunt blijven voelen. En laat dit gebied nou vaak een ondergeschoven kind zijn als het aankomt op fitness.

Nu zul je denken, nee hoor, buikspieren krijgen toch alle aandacht tijdens trainen? Jazeker, de spíeren sterk maken is het punt niet. De vitale functies eronder relaxed en veerkrachtig houden, dat is de uitdaging. 

VEERKRACHT

Mijn zingende cliënt is hét voorbeeld als het aankomt op meer relaxte vitale functies door een verbeterde ademhaling. Doordat hij in zijn zanglessen leerde hoe hij een vollere stem kon maken door vanuit zijn diafragma te gaan ademen (je middenrif) werd het gebied rond zijn organen daar soepeler van. Visceraal vet, het vet dat zich rondom je organen ophoopt, zit daardoor niet meer enorm vast maar krijgt zo de kans om in beweging te komen en het lichaam te verlaten. Uiteraard hangt dit samen met veel andere factoren zoals gezonde voeding, de juiste beweging en voldoende slaap maar een juiste ademhaling is hierin zéker onmisbaar.

NU JIJ

Wil jij ook meer vanuit je diafragma gaan ademen om zo je vitale functies weer wat meer ruimte te geven? Volg dan de volgende stappen:

1.     Ga op de grond liggen en leg je linkerhand net onder je borstkas

2.     Leg je rechterhand op je borst en adem diep in

3.     Merk op welke hand het meest omhoog komt en zorg er door je ademhaling aan te passen voor dat je linkerhand het hoogst komt

4.     Adem in ongeveer 4 seconden in, houd je ademhaling even vast en blaas steeds langzamer en langer uit

5.     Adem pas weer in als je lichaam daarom vraagt

Zet vervolgens je favoriete muziek op, zing mee en pas bovenstaande ademhalingstechniek toe. I’ll bet dat je dat viscerale vet er binnen een mum van tijd hebt afgezogen EN dat je vitale functies je weer van dienst kunnen gaan zijn...

Denise (1982) kan zich met recht een zeer inspirerend spreker en trainer noemen. Zij ontwikkelde haar skills bij de Koninklijke Marine, de Nationale Politie en als oprichter van VITAMIND en NOAM Meetings. Deze duizendpoot hecht grote waarde aan een sterk en gezond lijf maar komt nooit in een gym.

‘‘Slim fit blijven in de buitenlucht vergt veel kennis, creativiteit en doorzettingsvermogen. Door mijn ervaringen aan boord van marineschepen en in mijn vak als hoofdagent en politietrainer heb ik een unieke methode ontwikkeld die zeer geschikt is om effectief en met plezier te bewegen’’.

Denise is lid van het opsporingsteam van Hunted NL, schrijft graag en is tevens keynote-speaker over de onmisbare aspecten van mentale en fysieke veerkracht.