REFLECT AND ACT - 4 onmisbare mentale tools

deniselaan-mentaleveerkracht

In april ‘20 schreef ik een blog over wat de nieuwe maatregelen met mij als ondernemer en als mens deden. Toen ik het gisteravond terug las leek de tekst wel 3 jaar geleden. Er is sinds april namelijk zoveel veranderd, dat ik mezelf in veel gedachten die toen door mijn hoofd spookten niet meer herken. Althans, de gedachten die er toen voor zorgden dat ik ging spartelen…


ONTWIKKELEN

Wat ik inmiddels wel door heb is dat je als ondernemer nooit stil staat. Tenminste, als je jezelf en je bedrijf wilt blijven ontwikkelen. Je blijft om je heen kijken en wilt vooruit, met de tijd mee. Maar de allerbelangrijkste jobs voor mij zijn het zijn van moeder, vriendin en mezelf. Mezelf? Ja, als er naast al het spartelen nog tijd is dan geef ik aandacht aan mezelf. Want als ik zelf fit en sterk ben, straal ik dat ook uit en acteer ik daar ook naar. Met alle relaxte keuzes die daarbij horen. En laat ik daar nu even op reflecteren over het afgelopen half jaar…

Altijd zit ik vol met ideeën maar je kunt ze nooit allemaal tegelijk uitvoeren. Zeker met een volle agenda betekent nieuwe plannen vaak het schrappen van andere bezigheden. Dat schuurde. Ik kon voor al die nieuwe ideeën maar weinig tijd maken want ik was veel aan het werk ín mijn bedrijven, in plaats van eráán. En als ik thuis was, was ik bezig met alles waar ik niet aan toe kwam. En daar ontstond natuurlijk weer het conflict dat ik niet genoeg aanwezig was bij mij vrienden en familie. Mijn hoofd maakte overuren en in de uitvoering bleef ik doen wat ik deed.

Totdat de maatregelen zijn intrede deden. In het begin was ik geschokt, we konden onze dagelijkse werkzaamheden als team ineens niet meer uitvoeren zoals we dat voor COVID-19 deden. Binnen 2 dagen was alles omgegooid en waren we online. En wat was dat gaaf! We kregen nu fans vanuit heel Nederland! Iedereen konden we blij maken met onze manier van bewegen; buiten, met eigen lichaamsgewicht en met de nodige fun. Dit was een idee dat al 1,5 jaar door mijn hoofd spookte maar waar ik niet aan toe kwam om het uit te voeren. En nu dééd ik het gewoon!

Als ik terugkijk op die tijd en ik gebruik mijn eigen actie-reflectie-model dan voelde ik me supersterk doordat ik veranderingen had doorgevoerd die ik zèlf wilde. Volledig in de flow en de overtuiging. En dan sta je áán en volgt je team en je aanhang… Maar wat ik vergat bij dat reflecteren was; hoe zorg ik ervoor dat ik mezelf zo sterk blíjf voelen? Wat ga ik doen om dit gevoel vast te houden en door te zetten? Juist, altijd naar mijn eigen gevoel luisteren. Oeh, dat ging ff mis...

TWIJFEL

Toen we wel weer naar de oude situatie terug mochten wilde ik eigenlijk door op de ingeslagen weg. Ik vond het immers fantastisch en wilde onze plannen vanuit daar gaan uitbreiden.

Ik wilde die nieuwe aanpak maar vond het ook lastig afscheid te nemen van het oude. En daar liep het spaak. Ik luisterde niet meer naar mijn gut-feeling maar begon te twijfelen. Ik durfde het zinkende goud wat ik in handen had niet los te laten. Ik ging deels terug naar de oude aanpak en dat heeft me onnodig veel tijd en energie gekost. Om nog maar niet te praten over de verwarrende communicatie naar mijn klanten en de frustratiegesprekken die ik met vriendinnen had. Wat was ik aan het doen?

Het voelde alsof ik over de A2 richting Maastricht reed en doordat ik twijfelde over die route nam ik een afslag waarbij ik niet wist waar ik zou uitkomen. Ik voelde me zwakker worden en begon over alles te twijfelen… Teruggaan? Naar mijn medeweggebruikers luisteren? Communiceren naar iedereen dat ik gewoon was verdwaald? Djeeez, vermoeiend, tijdrovend en niet handig…

Wat ik beter had kunnen doen op die A2 was even een nachtje in een hotel pakken en alles op een rijtje zetten. Grappig, dat doe ik namelijk wel regelmatig maar ik vermoed dat mijn denkende brein in die periode een beetje uit stond. Mijn brein en ik kregen geen zuurstof. En dan is denken een te grote uitdaging, dat is logisch onder stress.

REFLECTEREN

In november zat ik daadwerkelijk in zo’n hotel. Twee nachten. Volledig gefocust op mezelf en op wat ik de komende 5 jaar wil doen. Wel globaal natuurlijk, ik ben zo globaal als het maar kan, maar wel altijd met een doel dat vaak wordt behaald. Door globaal te blijven maar wél veel te reflecteren op dingen die ik doe blijf ik op het juiste pad, en kan ik ook meer genieten van het bewandelen van dat pad.

Dat pad dat ondernemerschap heet. Dat pad waar ik soms veel te snel overheen ren, zonder om me heen te kijken waar ik eigenlijk ben.

Dat om je heen kijken, aanwezig zijn, de tijd nemen, blijkt nu juist de kunst. In het moment leven, de kracht van het NU, volgens Eckhart Tolle. Om jezelf lachen, je defuseren van je alsmaar doorrazende verstand en keuzes maken die spannend zijn maar waar je wel van groeit.

Ik kan dan ook alleen maar zeggen dat ik vanaf toen meer tijd nam om na te denken welke te-maken keuzes bij mij zouden passen. En daar bleken slechts 4 tools voor nodig;

  1. Ademhalen en de zuurstof weer naar dat rationele brein laten stromen

  2. Reflecteren met: hoe voel ik mij, hoe komt dat en wat ga ik een volgende keer (anders) doen?

  3. Hierop acteren en de stappen zetten die nodig zijn voor het rijden van de route die ik wil

  4. Tijd en aandacht geven aan de natuur, want alleen daar kom ik écht tot rust

ACT!

En dat blijkt toch het allermooiste in dit leven; je hebt altijd een keuze. Ik maakte de keuze voor het ondernemerschap pas 3 jaar geleden en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Alle inspirerende mensen die ik ontmoet, alle wijze lessen die ik leer, alle mogelijkheden die zich aandoen, ik wil het voor geen goud missen.

‘’Jeetje Denise, ik ben blij dat ik in deze tijden voor de overheid werk’’ mailde een ex-collega mij laatst. Terwijl ik nu denk; als ondernemer word ik op zoveel vlakken uitgedaagd en zolang ik daar blij van word blijf ik fijn cruisen op mijn eigen pad. Met alle vertrouwen in het feit dat ik met open blik de wereld in blijf kijken. Waar ik deuren achter me dicht trek of móet trekken, gaan er andere, vaak betere, weer open. Zolang ik maar genoeg zuurstof neem om helder na te denken over wat ik met mijn expertise en energie bij wil dragen aan deze wereld...

Denise (1982) werkt als ondernemer en personal trainer en ontwikkelde haar skills bij de Koninklijke Marine, de Nationale Politie en als oprichter van 3 bedrijven. ‘‘Slim fit blijven zonder gym vergt veel kennis, creativiteit en doorzettingsvermogen. Door mijn ervaringen aan boord van marineschepen en in mijn vak als hoofdagent en politietrainer heb ik een unieke methode ontwikkeld die zeer geschikt is om snel, allround en met plezier fit en sterk te worden''. Denise is lid van het opsporingsteam van Hunted NL, schrijft graag en is tevens motivational speaker over de onmisbare aspecten van mentale veerkracht.