Is een 'Ommetje' genoeg?

DeniseLaan-LifestyleExpert&Coach-12.JPG

Ten eerste even een flinke pet af voor prof.dr. Erik Scherder. Deze man is met zijn kennis en energie een ware inspiratiebron. Hij was te gast bij Humberto Tan en daar vertelde hij over zijn bijdrage aan de mateloos populaire app ‘Ommetje’. Ommetje werd al in 2018 door Micha van Hoorn ontwikkeld voor de Hersenstichting en veel mensen maken gebruik van de app. Even naar buiten, een ommetje maken. Hoe simpel en doeltreffend kan het zijn?

En toch wil ik vanuit mijn expertise als trainer graag een aanvulling geven op deze ‘meer-bewegen-app’. Wandelen is natuurlijk al zoveel beter dan zitten, dat moge duidelijk zijn. ‘‘Wandelen zorgt voor een betere bloedsomloop wat ervoor zorgt dat je hart beter gaat werken en je meer productiviteit en creativiteit zult ervaren’’ - aldus Scherder in een interview met RTL Nieuws. Daarbij benadrukt hij ook dat intensief sporten het immuunsysteem juist níet ten goede komt. Ook dat is een feit. Maar af en toe je lichaam hard laten werken op een manier die vanuit de oertijd wordt begrepen maakt weerbaar.

De motorische vaardigheden die je als mens bij je geboorte krijgt dien je te blijven onderhouden. Net als je auto. Onderhoud is key, maar dan niet alleen jaarlijks een APK. Die auto wil zich ook van zijn beste kant laten zien. Soepel sturen, alert reageren en weerbaar genoeg zijn voor ieder ritje dat’ie mag maken.

‘‘If you don’t use it, you lose it’’ zegt Carel Schott van leefstijl-academie Schott&Co altijd. Gebruik je je spierkracht niet bewust dan verlies je die. Gebruik je je acceleratievermogen niet bewust dan verlies je dat. Train je je lenigheid niet bewust, dan verlies je je flexibiliteit. Dan beland je uiteindelijk in het bejaardenhuis en ben je én de langzaamste die opstaat, én de langzaamste die z’n eten kan halen én degene die zo’n bord niet kan pakken omdat je niet kunt buigen of uitstrekken. Tja.

Terug naar die motorische vaardigheden. We kennen er 5 en die kunnen we afkorten met CLUKS:

Coördinatie - Anticiperen, alle spieren in het lichaam laten samenwerken

Lenigheid - Soepele gewrichten en ‘relaxte’ spieren

Uithoudingsvermogen - Wandelen (daar is ie!), hardlopen, fietsen, roeien, schaatsen

Kracht - Trekken en duwen, weerstandstraining

Snelheid - Accelereren, sprintjes trekken

Hoe je deze CLUKS kunt trainen nu de gyms dicht zijn? Dat kan altijd!

Ga weer eens een potje voet- of handballen (ook dat kan in je eentje of met z’n tweeën. Ga hinkelen of touwtje springen en leer weer te bewegen als een kind.

Schaf een matje aan en begin gewoon met rekken en strekken. Zet een Youtube-video van Adriene op of volg de LIVE-streamsessies van VITAMIND Health & Fitness Playground.

Wandel, fiets, verplaats jezelf zoveel mogelijk bewegend, ook in en om het huis.

Zorg voor oefeningen met weerstand en maak gebruik van je eigen lichaamsgewicht. Een squat (kniebuiging) of een push-up (opdrukken) is al een hele uitdaging als je net begint met krachttraining. Bouw dit langzaam op of doe het samen en schakel eens een professional in (tijdens de lockdown is personal training in de buitenlucht toegestaan met maximaal 2 deelnemers).

Zet dat snelheidstandje eens wat hoger. Fiets, wandel, roei of ren sneller. Wissel dat af met je reguliere snelheid en je hebt al een intervaltraining waardoor je je lichaam áán zet om er alles uit te halen wat erin zit. Want jij bent de enige die dat kunt doen. Zorg voor jezelf, op alle mogelijke manieren. Use it, don’t lose it…

Denise (1982) werkt als ondernemer en personal trainer en ontwikkelde haar skills bij de Koninklijke Marine, de Nationale Politie en als oprichter van VITAMIND en NOAM. Ze kan zich met recht Discipline Expert noemen. ‘‘Slim fit blijven zonder gym vergt veel kennis, creativiteit en doorzettingsvermogen. Door mijn ervaringen aan boord van marineschepen en in mijn vak als hoofdagent en politietrainer heb ik een unieke methode ontwikkeld die zeer geschikt is om snel, allround en met plezier fit en sterk te worden''. Denise is lid van het opsporingsteam van Hunted NL, schrijft graag en is tevens motivational speaker over de onmisbare aspecten van mentale veerkracht.